oppskrifter

Hekling: Roser.

 

Håprose

IMG_0028 IMG_0027 IMG_0026 IMG_0025 rose2IMG_0024

Desse hekla rosene er kjempe enkle, man legger opp eit strekk med luft masker som man så heklar staver i (grupper med enkle, doble og tripple stavar) man velger seg så ein kontrastfarge som man hekler stavar på samme måte i dei samme luft maskene som man starta med.  Snurar dei rundt og festar på baksida med ein tråd så det blir ei fin rose.  Setter så ein liten sikkerhetsnål i rosa på baksida.

Strikking (tvebandvott) : Ekstra varm vott i tvebandstrikk (dobbelt strikk) med floss.

vott1x

Under sida til Drops Design finner man følgande om tvebandsstrikking:

Tvebandsstrikking

… en flere hundre år gammel svensk tradisjonsrik strikketeknikk.  Man bruker to tråder (selv om det strikkes med en farge).  Strikk hver m. annenhver gang med tråden og vri de mellom hver m.  Dette resulterer at plagget blir fastere og tettere en vanlig glattstrikk og skaper et varmt og vindtett plagg.  Like perfekt i dag til votter, luer og sokker… som det var på 1700-tallet.

Når man strikker tvebandsstrikking er det vanligste at det strikkes rundt og at man holder garnet i høyre hånd til forskjell fra man vanligvis gjør når man holder garnet i venstre hånd.  Dette fikk ikkje eg til så eg valgte å strikke fram og tilbake samt holde tråden i venstre hånd.

På https://digitaltmuseum.no/  kan man finne votten under:

vott2y

Mine vottar vart strikka på følgande måte:

vott2x

Høgre vott vart strikka med 100% ull i eit stykke etter måla på plansjen (som er til ein herre).  Floss eller nappen, som er små løkker sydd på med plattsøm, vart sydd på med litt tykt ullgarn etter at tommelen vart strikka ferdig.  Venstre vott vart strikka speilvendt på tilsvarande måte.

Den vart varm og god 🙂

Billedvev: Fotografi til mønster vha. Adobe Photoshop.

Dersom nokon ønsker at eg skal bearbeide eit bilde fra foto til ferdig mønster så ta kontakt på mail irensefland.is@gmail.com.  Eg tar 100 kr for det dersom du ikkje ønsker å prøve på det sjølv.

Adobe Photoshop CS6 (http://www.photoshop.com/products/photoshop ) har blitt brukt for å gjøre om eit foto til vev-bart mønster. rakel

I det første steget har bildet blitt over-eksponert for å få fargane til å harmonere med eit veldig lyst ansiktsfarge uttrykk da det var ønskelig å bruke hvit farge som basis fargen i ansiktet.

Valgte da : IMAGES>ADJUSTMENT >EXPOSURE. (Man kan alternativt prøve å forandre på BRIGHTNESS/CONTRAST). I det neste steget har det blitt brukt ARTISTIC-FILTER CUTOUT. Dette filteret gir ‘flate farger’. Deretter har det blitt bytta ut dem ulike fargene med fargen på den faktiske tråden som man ønsker å bruke. For å finne riktige nyanser kan det lønne seg å lage ein kopi av bildet i svart hvitt som et hjelpe bilde.

For nærmere bruk av Adobe Photoshop CS6 søk på Adobe Photoshop CS6 tutorial eller Adobe Photoshop Cutout filter tutorial her finner man mange gode tips. For helt nybegynnere kan det være greit å ta en titt på denne sida som også er delvis på norsk: https://helpx.adobe.com/no/photoshop/topics.html

GIMP (http://www.gimp.org /) er eit alternativ til Photoshop som er gratis, om den kan gjære det samme er det kanskje andre som veit.

GIMP 2.8.14 versus Photoshop CS6

Ja kan desse to programma gjære det samme når det gjelder å omdanne eit bilde til eit enkelt vevbart format?

I første omgang trudde eg at GIPM ikkje hadde Cutout filteret det har det kanskje heller ikkje men eg lasta ned G’MIC som er eit ‘støtte program’ til GIMP med mange filtre og der var bl.a. Cutout filteret.  Dette får eg da opp nå når eg velger filtre under GIMP. (Det er alltid med litt hjerte i halsen eg lastar ned slike program det kan vel være at der er skumle bugs i slike gratis program men så langt har det gått bra og det er nokon interessante filtre  i G’MIC pakka).

Eg har forsøkt å gå litt systematisk til verks for å finne ut om man kan sei at Photoshop er bedre enn gratis programmet GIMP(med G’MIC).

ps-test-rakel

gimp-rakel-test

Vel eg kan ikkje sei at det eine er bedre i denne oppgava enn det andre.  Likar nokk best PS når det gjelder brukervennlighet men det kan være vane.  Eit fortrinn som gimp har er at man kan sette språket til norsk, kan også velge mellom bokmål og nynorsk og dette gjelder også manualen som ligger gratis på nettet.

Vel hadde nokk også klart å fått GIMP resultatet meir likt PS dersom eg hadde bytta ut nokre fargar.  Det ferdige vevde bildet som er basert på Photoshop varianten kan sees under.

rakel4

———————————————————————————————————————————————————————–

Pappmasje:  Fjøsnissen

Tegneren Egil Torin Næsheim har vært inspirasjonskilden til desse fjøsnissane.  Han tegna nokre fantastiske nissar på gavemerkelappar som vart gitt ut i regi av ? rondt 80 tallet.  Dei merkelappane eg har under er henta fra reklame for qxl-auksjon på Google.


egil-torin-næsheim-qxl

 

 

nisser

Trenger:  Tid (ca 1mnd)

  • tykk streng (hesjestreng er fint)
  • pappmasje, ballong i ulik størrelse, eller latex hanske
  • mallertape, maling (latex husmaling er heilt OK)
  • fyllvatt, strømpebukser
  • restegarn, restestoff (kanskje fretex har noko med den riktige patina), tang, stiftemaskin og limpistol er også godt å ha

 

Pappmasje:

  • riv avispapir i små biter legg i bløt over natt
  • kok avispapirene i 15 min (det vil bli avfarging av trykksverte i kjelen så bruk ein kjele det ikkje er så farlig med.
  • avkjøl, sil av og skvis ut vannet, bland papirmassen med tapet lim,( enten ferdig utblanda eller tørrstoff), til ein grøt.  Om ønskelig kan man ha i litt gips.

Til å dekke og holde på plass pappmasje grøten brukes litt lengre avisstrimler som har fått ligge i bløt i tapetklister.  Ein gangs hansker kan være greit å bruke når man håndterer denne massen.

Hodet:

Blås opp ein liten balong (eller latex hanske), bruk malertape og gi balongen ønska grunn form.  Form ansiktet med pappmasjeen og dekk med avisstrimler, klapp godt til.  Husk å lag lang hals da den brukes til å feste hodet til skjelettet.  Når man er fornøyd settes ein stålstreng i nedafor ballongknuten (så det ikkje går hull i ballongen). Dette kan man med fordel gjere før man lager halsen.  Man henger så hodet til tørk opp ned.

Hender og sko:

nisse1

Form hender (ein ekte fjøsnisse har bare fire fingre på kvar hånd) og sko vha. ståltråd og malertape, husk å ha lang nokk utstikker av ståltråd slik at man kan bruke ståltråden til å feste hender og sko til skjelettet seinare.  Dekk med pappmasje strimler og trykk godt sammen.  Heng til tørk.

Skjelett:

nisse2 nisse3

Form skjelett med ståltråd.  Ein stor nisse krever eit sterkt og stivt skjelett.  Lag (sy?) ein trikot til skjelettet vha. strømpebokse.  Tre trikoten på skjelettet og fyll på med fyllvatt, form ein ønska kropp.

Nå er tida inne for å lage klær til nissen.

Maling:

Om tid og stunder, 1-3 veker når hodet har tørka dras ballongen ut og alle pappmasje delane grunn males i lys farge (gjerne hvitt).  Når grunnmalinga har tørka males delane i ønska farger.

Montering:

Kle på skjelettet, stikk ståltråden fra halsen til skjelettet gjennom halsen til hodet, fest godt så det blir stivt og stabilt, surr fast sko og hender, tang kan være greit å ha her.

Hår og lue:

Til hår og skjegg kan man bruke saueull men man kan også bruke f.eks tråd.  Ein limpistol kan være grei å bruke til å feste håret.  For å feste lua kan det være greit å bruke stiftemaskin.

Og vips ein fiks ferdig fjøsnisse.

nisse5

Ein litt enklare måte å lage pappmasje finner man på linken: http://dh-osteroy.blogspot.no/2014/05/strengfigur-med-pappmasje-til.html eg har ikkje personlig testa den men den virkar å være OK.

Textil bilde: vha. datamaskin, striestoff, maling, stein og skjell.

textil-bilde

Det starta med at eg satt og leika meg med Photoshop og endte opp med 2 rare krystaller som vi ser her.  Eg fant ein gammal strie-gardin som eg brukte som basis.  Etter å ha forstørra det svarte området til naturtro størrelse og klipt det ut i svart fløyel-stoff som eg så sydde på gardina, streka eg opp der eg skulle male med kvitt-tekstil-farge.  (går sikkert and å bruke anna farge også som latex maling).  Så dro eg til Nordfjordeid og fikk steinar med bror min (som trulig har den største private stein samlinga i Norge)  Han kunne unnvære eit par som eg så limte fast ein tråd med Aralditt på som eg igjen brukte til å knyte fast steinen på baksida av arbeidet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.